Herbaty owocowe

Herbaty owocowe

Najlepsze herbaty owocowe to te, które zawierają dużo suszu owocowego, a mało dodatków i aromatów. Autor zdjęcia: Alexandre Duret-Lutz

Herbaty owocowe to bez wątpienia jeden z najzdrowszych i zarazem najsmaczniejszych napojów. Produkowane z suszu owocowego herbaty zazwyczaj są mieszanką kilku owoców, a często także takich dodatków jak hibiskus czy dzika róża. Herbaty owocowe doskonale sprawdzają się zarówno jako gorący napój jak i zimny napój dla ochłody na lato.

Jak produkowane są herbaty owocowe?

Herbaty owocowe produkowane są z suszu owocowego – wysuszonych malin, wiśni, jeżyn czy żurawiny. Często mieszane są one z kwiatem hibiskusa (znajduje się on w prawie każdej herbacie owocowej), a także z owocem lub płatkami dzikiej róży.

Herbat owocowych nie należy mylić z „właściwymi” herbatami, tzn. herbatami produkowanymi z liści herbaty chińskiej (takimi jak herbata zielona czy herbata czarna) – prawdziwe herbaty owocowe nie zawierają w sobie suszonych liści herbaty, a jedynie susz owocowy i ewentualnie w mniejszej ilości zioła.

Herbaty owocowe są dostępne w większości supermarketów w formie herbaty w torebkach. Warto zwrócić uwagę na to, jaki jest ich skład, gdyż w niektórych herbatach znacznie więcej jest aromatów i dodatków niż owocu, z którego miała być tak naprawdę przyrządzona (pomijając owoce o mocnym smaku takie jak czarna porzeczka).

Rodzaje herbat owocowych

Herbaty owocowe dostępne są zarówno w formie herbaty z jednego owocu (np. herbata malinowa) jak i w formie różnych mieszanek (czy to prostych malina + żurawina czy mieszanek z wielu składników takich jak np. owoce leśne lub owoce sadu). Do herbat owocowych czasami dodawane są w małych ilościach zioła, np. mięta.

Właściwości zdrowotne herbat owocowych

Właściwości zdrowotne herbat owocowych pochodzą od owocu, z którego zostały przyrządzone. I tak np. herbata borówkowa może pomóc polepszyć wzrok, herbata z owoców goji uzupełni dietę w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, a herbata z żurawiny chroni dziąsła. Poniżej przedstawiamy kilka herbat owocowych i ich właściwości zdrowotne:

Herbata borówkowa

1. Bogata w przeciwutleniacze

Herbata borówkowa jest bogata w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które mogą przyspieszać proces starzenia i zwiększać ryzyko nowotworów oraz ataku serca.

2. Poprawia wzrok

Przeciwutleniacze zawarte w herbacie borówkowej (luteina i zeaksantyna) mogą poprawiać wzrok i chronić narząd wzroku przed uszkodzeniem powodowanym przez wolne rodniki. Badania sugerują, że te dwa karotenoidy mogą mieć kluczowe znaczenie dla zdrowia narządu wzroku, a także utrzymywać go w dobrej kondycji także w zaawansowanym wieku.

3. Chroni wątrobę

Badanie przeprowadzone przez japońskich naukowców sugeruje, że polifenole zawarte w liściach borówki mogą zmniejszyć ryzyko wirusowego zapalenia wątroby typu C.

Herbata z owoców goji

1. Bogata w przeciwutleniacze

Podobnie jak herbata borówkowa, herbata z owoców goji (określanych czasem mianem „superowocu”) jest bogata w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki mogą przyspieszać proces starzenia, ich działalność może także zwiększać ryzyko nowotworów.

2. Poprawia samopoczucie

Badanie przeprowadzone przez FreeLife International sugeruje, że konsumpcja owoców goji może poprawiać jakość snu, zmniejsza stres i redukuje uczucie zmęczenia oraz zwiększa ogólne samopoczucie. Należy zauważyć, że jedno badanie (przeprowadzone dodatkowo przez producenta soków z owoców goji) nie jest wystarczającym dowodem na to, że zwiększona konsumpcja owoców goji wpłynie tak na każdego człowieka.

3. Wspomaga proces trawienia

Owoce goji są tradycyjnie zalecane przy problemach z trawieniem. Według zielarzy, goji zmniejsza ryzyko zaparć, bólu brzucha i zgagi. Należy jednak podkreślić, że brakuje badań, które mogłyby potwierdzić te właściwości owoców goji, a tradycyjne zastosowanie nie zawsze znajduje swoje potwierdzenie po przeprowadzeniu odpowiednich badań.

Herbata z żurawiny

1. Bogata w przeciwutleniacze

Podobnie jak w przypadku herbaty borówkowej oraz herbaty z owoców goji, herbata z żurawiny również zawiera duże ilości pozytywnie oddziałujących na organizm człowieka przeciwutleniaczy. Zwalczają one w organizmie wolne rodniki, które mogą zwiększyć ryzyko nowotworów oraz ataku serca, a także potencjalnie przyspieszać proces starzenia.

2. Dobra dla dziąseł i zębów

Badania przeprowadzone na szczurach sugerują, że polifenole zawarte w żurawinie chronią dziąsła i zęby. Ponadto istnieje prawdopodobieństwo, że żurawina skutecznie obniża ryzyko zapalenia dziąseł.

3. Chroni przed infekcjami dróg moczowych

Istnieją pewne dowody, że żurawina może chronić przed infekcjami dróg moczowych. Mechanizm działania prawdopodobnie opiera się na zawartych w żurawinie małych molekułach, które mogą wiązać żelazo. Im mniej żelaza w drogach moczowych, tym mniejsze ryzyko infekcji (ponieważ bakteria, które powoduje tę infekcję, żywi się żelazem).

Herbata z aronii

1. Bogata w przeciwutleniacze

Podobnie jak wspomniane wcześniej herbaty, również i herbata z aronii jest bogata w przeciwutleniacze. Różne badania sugerują, że dieta bogata w przeciwutleniacze może zmniejszyć ryzyko ataku serca oraz nowotworów. Część naukowców uważa, że wolne rodniki mogą również przyspieszać proces starzenia. Z tego też powodu dieta bogata w przeciwutleniacze (dostępne w dużych ilościach w owocach i warzywach) jest zalecana przez każdego lekarza.

2. Obniża ciśnienie

Badania przeprowadzone przez polskich naukowców sugerują, że ekstrakt z aronii obniża ciśnienie wśród pacjentów z zespołem metabolicznym (zbiór czynników zwiększających ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i miażdżycy). Po dwóch miesiącach zażywania ekstraktu z aronii ciśnienie skurczowe pacjentów obniżyło się przeciętnie o 11,57 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe o 5,07 mmHg.

3. Ma właściwości przeciwzapalne

Badania przeprowadzone na szczurach z zapaleniem błony naczyniowej sugerują, że ekstrakt z aronii ma właściwości przeciwzapalne. Konsumpcja owoców bogatych w antocyjany (takich jak aronia) jest polecana osobom cierpiącym na stany zapalne, np. artretyzm czy stany zapalne jelit.

Dodatkowo należy pamiętać, że w prawie każdej herbacie owocowej znajduje się kwiat hibiskusa, którego najważniejsze właściwości zdrowotne to obniżanie ciśnienia oraz regulacja poziomów cholesterolu. Ponadto każda herbata owocowa jest bogata w różne witaminy, których niedobór może powodować problemy ze zdrowiem.

Warto podkreślić, że pomimo powyższych właściwości zdrowotnych (nawet tych potwierdzonych poprawnie skonstruowanymi badaniami klinicznymi) nie ma 100% pewności, że herbaty z tych owoców będą tak samo skuteczne jak ich konsumpcja w formie surowej lub w formie ekstraktu. Herbaty owocowe należy traktować jako suplement diety i w żadnym wypadku nie pić ich zamiast leków bez konsultacji z lekarzem.

Dla połączenia potencjalnych właściwości zdrowotnych różnych owoców, można także pić mieszanki, np. herbatę z owoców leśnych lub z superowoców.

Gdzie kupić herbaty owocowe?

Jako że w supermarketach wybór herbat owocowych jest często dosyć ograniczony, dla ciekawych mieszanek herbat owocowych polecamy odwiedzić sklep internetowy KrainaHerbaty.pl.

Herbaty owocowe – artykuły

Ponieważ w powyższym artykule jedynie opisaliśmy pokrótce herbaty owocowe i przybliżyliśmy właściwości lecznicze kilku z nich, poniżej znajduje się lista artykułów, w których szczegółowo opisujemy różne herbaty owocowe:

Ankieta
Ile wydajesz miesięcznie na internetowe zakupy herbaty?
Ile wydajesz miesięcznie na internetowe zakupy herbaty?